Цирконий

Cirkonievi_koroniКорони от цирконий -съвременен метод на протезиране. Съществуват няколко системи за изработване на такива коронки. При тях се получава изключителна прецизност и пасване към изпиления зъб. Освен постигане на естетичност, биологичната поносимост е сравнима с тази на естествения зъб. Цирконият е определено най здравият съвременен керамичен материал в денталната медицина познат досега. Короните от Цирконий се изработват на два етапа, като на първият се изработва кепе от Цирконий по метода на CAD/CAM технологията от компютър и на вторият етап кепето се покрива с козметична керамична маса от зъботехник.

Цирконий-един поглед в бъдещето. 

cirkonii2Цирконият притежава изключителна здравина, биосъвместимост и превъзходна естетика. Тези му качества го превръщат в предпочитан материал за изцялокерамични системи . Използването на съвременни CAD/CAM системи правят работата с него изключително качествена и с превъзходна маргинална точност. Като цяло Цирконият не изисква по сложни клинични процедури от останалите изцяло керамични системи. Всички тези факти сочат, че Цирконият с право може да се нарече Керамичната система на бъдещето.

Технически свойства

ca7de5b6f38fa5c0f70122892bae0b4cЦирконият има следните технически аспекти. Бял цвят, якост на огъване около 1000-1200 мра., якост на натиск около 1200мра., якост на фрактуриране около7-10 К, КТР около 11х10‾‾6, твърдост по Викерс 1200, състав- Zirconium oxide и  Yttrium oxide 3 mol%, Hafnium oxide < 2% Aluminium oxide+ Silicone oxide

Изработване 

В зъботехниката се използва за изработване на дентални конструкции както традиционни техники така и CAD/CAM системи. Различните системи са уникални както с технологията си така и със софтуерният си процес. Лазер сканира восъчният образец и той се изработва или компютърно или с ръчно водено фрезоване.

Цирконият днес е широко навлезнал в денталната индустрия. Днес се изработват както единични корони така и цели подкови. Разбира се  има доста сериозни клинични изисквания който осигуряват здравината и дълготрайността на бъдещата конструкция

Изискванията за изпиленото пънче са то да е с височина от поне 4 мм. Общата площ на връзките между короните трябва да е между 7 и 16 квадратни мм. Изследвания показват често срещани вертикални фрактури през конекторите на моста. Когато носещите зъби имат увеличена пародонтална подвижност възможността за такива фрактури се увеличава.  При In Ceram Zirconia например препоръчваните размери на свръзка при различни дължини мостово тяло от 6 до 14 мм са , височина на свръзка 3-5мм., широчина също 3-5 мм..

Препарация на зъбите за Цирконий. 

Изпиляването на зъби за Цирконий е свързано с доста условия на който трябва да отговаря изпиленото зъбно пънче. Аксиална редукция от 1,2 до 1,5 мм. Оклузална редукция от 1,5 до 2 мм. Оклузалната редукция не трябва да бъде анатомическа. Аксиален наклон на зъбна препарация от 5 до 6 градуса. Всички ъгли на препарацията трябва да бъдат загладени без остри такива, който продуцират стрес в короната и могат да предизвикат фрактури. Препарационната граница трябва да бъде добре изразена и еднаква навсякъде, на нивото на венецът или на 0,5мм под него. Препоръчителна препарационна широчина от 0,8 до 1,2 мм.

Циментиране

  1. Традиционно циментиране с глас иономерни цименти е възможно. Циментирането с фосфат цименти не е препоръчително и поради недостатъчен естетичен ефект.
  2. Циментиране със самоадхезивни композитни цименти като Rely X е възможно. Преди циментиране е препоръчително обработването на вътрешната повърхност на короните с алуминиев оксид като песъкоструене.
  3. Адхезивно циментиране е препоръчително с композитни цименти като се спазват указанията на съответните фирми. За Lava например вътрешната повърхност на коронката се третира с Rocatec™ Soft  или 3M™ ESPE™ CoJet™ Sand и се силанизира с ESPE™ Sil. При проблеми с ретенцията и къси клинични коронки е препоръчително адхезивното циментиране.

Върховната естетика на керамичните корони.

30800_59435В търсене на добрата есететика преди доста години в зъболечението започва използването на порцелан за стоматологични цели. Десетилетия назад  еталон за най красиви и естетични зъби са направата на така наречените металокерамични коронки. Днес те са може би най често срещаните коронки в устите на нашите пациенти. Интересен е фактът, че металокерамиката всъщност представлява метално кепе върху което с помощта на моделаж и изпичане се изгражда порцеланова структура. Крайният резултат е така наречената металокерамична коронка. Тя  се състой от метал и порцелан. Дълги години тя остана най добрият вариант за красива усмивка. Наред с превъзходните си качества не остана отминат и фактът, че металният скелет под порцеланът спира в пълна сила светлината и самата коронка не може да се държи в оптичната среда като естествен зъб. Особено това важи за зъби във фронтът. Това и още ред други недостатъци накараха изследователите от денталният бранш да работят и търсят естетичната алтернатива на металокерамиката и в стремежът си да намерят истинският заместител на загубеният зъб, те се доближиха максимално до това, откривайки върховната естетика на изцяло керамичната коронка.

Какво всъщност представлява изцяло керамичната коронка. Това е коронка която за разлика от металокерамиката няма метална структура, а е изградена изцяло от порцелан. Така направена коронката се доближава в максимална степен до изгледът и представата ни за естествен зъб. Направата на коронката се извършва в зъботехническа лаборатория чрез изпичане на стоматологичен порцелан директно или върху подсилени керамични ядра. Чистата технология е разбира се задача на екипът зъболекар – зъботехник, но това което пациентите трябва да знаят, е че готовата керамична коронка може с право да се нарече – зъб.

Какво всъщност прави изцяло керамичната коронка фаворит при изборът ни за перфектна естетика.

При възпроизвеждането на цветът на един обект важна роля играят процеси на пречупване, отражение, преминаване на светлината през него. Това не може да се извършва в пълна сила при корони който има за структура метал, каквито са металокерамичните коронки. За щастие изцяло керамичните корони могат да отразяват всички ефекти на светлината и в пълна сила възпроизвеждат върховната естетика на природата.

На първо място стой прозрачността. Прозрачността или транспарентноста се проявяват тогава когато почти цялото количество светлина което пада върху зъбът преминава през него. Това е възможно при изцяло керамичните корони. Тела при който прозрачността е 50 процента са транслуцентни или полупрозрачни. За жалост металокерамичните коронки са непрозрачни  като цяло. Те са полупрозрачни само в режещият си ръб и това е абсолютно недостатъчно за да възпроизвеждат естествената среда на зъбите. Друго качество на естествените зъби и на изцялокерамичните корони е интерференцията на светлината. Това е усилване или отслабване на светлината при срещане и наслагване на светлинни вълни. Интерференцията има голямо значение при гледане на керамични конструкции под различен ъгъл и при различен слой на дебелина на керамично покритие. Друго много интересно качество е флуоресценцията. Тя се явява индивидуален случай на луминисценцията. Това е излъчване на светлина с определена дължина след като е погълнато такова с по къса дължина. Естествените зъби флуоресцират, това е установено отдавна. Този феномен при естествените зъби е особено впечатляващ при облъчване с изкуствена светлина  с къс обхват. Например в дискотеки или барове се установява, че естествените зъби светят, а доста от металокерамичните не и пациенти с такива зъби във фронтът изглеждат сякаш имат черни дупки. При изцяло керамичните коронки този феномен не съществува, те флуоресцират в пълна сила подобно на естествените зъби. При такава светлина също така флуоресцират и предмети от синтетичен произход, пластмаси, бели дрехи. Един от най интересните и привлекателни ефекти който се срещат в естествените зъби и могат в пълна сила да се възпроизвеждат при изцяло керамичните коронки е опаловият ефект. Опалесценцията е проява на дъга във вътрешността на един обект. Също така наслагване на светлината. Опалесценцията е била установена за пръв път в опала.  Опаловият ефект се проявява сутрин и вечер по различен начин. Както опала, така  и зъбите отразяват избирателно  примерно синята светлина, а пропускат червената. При изцяло керамичните коронки има специални маси наречени опалови който имитират в пълна степен този ефект и карат изцялокерамичните коронки да го проявяват.

Дълги години стандарта в изработването на естетични корони беше металокерамиката. Днес с навлизането на високи технологии, конструкции изработвани с помощта на компютри и сложни машини, е възможно имитирането в пълна степен на естествените зъби. Разбира се човешкият фактор е и ще си остане важен.

Това означава само едно – светът на стоматология  и върховната естетика е променен. На дневен ред са заместители на зъбите които по нищо не отстъпват в своята природа на естествените зъби. Като цвят, здравина, ефекти и естетически потенциал на първо място в приоритетите ни стоят изцяло керамичните коронки.