Фасети

slider 1 - 709F788729F9-16Фасети? Едва ли ще задоволите любопитството си, ако отворите тълковния речник. Затова сме се погрижили ние. Ще вдигнем завесата над тази дентална методика и ще отсеем истината, някъде между мита и реалността. Защото фасетоманията днес е факт. Отвсякъде ни заливат красиви холивудски усмивки. Предавания като „Пълна промяна“ и „Смени си усмивката“ създадоха идеализирания образ на красивата усмивка. Пациентите днес търсят не само липсата на болка, но и това да изглеждат красиви, да приличат на известни артисти и певци.

Фасетите – защо и как
Счупени, оцветени или леко изкривени зъби могат лесно и бързо да бъдат облечени с фасети. Фасетите са тънки порцеланови люспи, които се залепват към зъба и за разлика от короните, не засягат цялата му повърхност. Предимствата им са много. Те всъщност представляват една много добра алтернатива за обличането на зъби в коронки. При коронките се налага да се изпилява целия зъб, при което той отслабва и се унищожава доста от зъбната структура. При фасетите това не е така, изпиляването е минимално и засяга единствено външната видима повърхност. На външен вид възстановяването е максимално близко до вида на естествените зъби и се вписва съвършено в цялостната визия на лицето.
Фасетите се изработват директно или индиректно.
При директния метод фасетите се изработват от фотополимер. Технологията е сложна и трудоемка. Денталните фирми предлагат огромен набор от висококачествени материали с цветове и разцветки, сходни с тези на естествените зъби.
При индиректния метод фасетите се изработват от порцелан. Днес на денталния пазар съществуват множество системи за изработване на порцеланови фасети.

Реално за възможностите на фасетите
Както при всеки метод на лечение, поставянето на фасети също има своите основни показания и противопоказания. Те са решението на проблеми като оцветяване на зъбите поради травма или при умъртвяване на зъбите, а също и при неудовлетворение от цвета на собствените зъби. Фасети се изработват и при вродено недоразвитие на емайла, зъбно изтриване, кариеси, аномалии във формата и положението на зъбите. С фасети се постигат корекции на разстояния между зъбите – т. нар. диастеми и треми.
Противопоказания са вредните навици като скърцане и стискане със зъби, силно разрушени зъби и, разбира се, липсата на добра орална хигиена.
Като недостатък някои специалисти отбелязват факта, че след изработване и циментиране в устата на пациента, цветът на фасетите не може да бъде променян. Но всъщност точно това ги превръща в най-предпочитаната технология в света на естетиката.

Veneers-20and-20LumineersИзкуството на изработването
Изработването на фасетите преминава в няколко етапа. Първата стъпка е т. нар. предварителен моделаж – восъчна отливка, точно копие на зъбите на пациента. Той дава възможност да покаже как ще изглеждат зъбите като форма и размери след лечението. Този етап не е за пренебрегване, тъй като реално спестява множество разочарования по отношение на вида на бъдещите зъби, а и немалко финансови и времеви ресурси.
След като всичко вече е уточнено, се при-стъпва към изпиляване на зъбните повърхнос-ти. Предимство на фасетите е фактът, че за тях изпиляването е препоръчително да бъде в минимален обем от зъбна тъкан, в границата на емайла и в дебелина от 0.5 до 0.7 мм. В сравнение – за изработката на корони обемът на изпилена тъкан се движи от 1.5 до 2 и повече мм, особено за изцялокерамичните. Огромно значение придобива и фактът, че днес циментирането или залепването на фасети е достигнало своя апогей. Множество фирми предлагат на денталния пазар лепила, конкретно произведени за фасети. Предвид самата технология, спокойно може да се каже, че именно лепилото за фасети играе най-голяма роля за тяхното трайно използване.
След изпиляването се изработват временни фасети, за да се защитят зъбите от различни въздействия. След като фасетите са готови, те се циментират трайно в устата на пациента. Резултатът е едно сигурно, трайно и високо естетично решение за по-красивата усмивка на пациента

Няколко думи за годността
Порцелановите фасети имат трайност средно между 5 и 10 години. Някои специалисти споменават по-дълъг срок от порядъка на 15 години. Основният проблем при фасетите е трайното им циментиране за зъбната структура. При спазване на клиничните процедури възможността за разлепване на фасетите е минимална. Разбира се, проблеми могат да възникнат винаги и при такива случаи се препоръчва да се обръщате към вашия дентален лекар за помощ и съвет.
За по-добра и трайна усмивка, при изработени фасети е нужно да се носи шина през нощта, която има за цел запазването на фасетите от вредни навици. Също така, добрата орална хигиена винаги е била определяща за дълготрайността на естетичното лечение. Поради тази причина, при керамичните и директните композитни фасети профилактичните прегледи са задължителни два пъти годишно.

Поради минималната инвазия върху собствените зъби, както и прекрасните естетически резултати, фасетите са най-желаният продукт на модерната стоматология, възвърнал самочувствието и комфорта на милиони хора!