Корони

korona-metalokeramikaКогато е разрушена голяма част от зъба в следствие на кариес, фрактура или по някаква друга причина, се налага обличането му с коронка. Коронката обхваща зъба от всички страни, като по този начин пресъздава анатомичния обем на пострадалия зъб и запазва динамичното равновесие на зъбните редици и същевременно по този начин го предпазва от счупване и кариес като го изолира от бактериите в устната кухина.  Здравината, прецизността и биологичната съвместимост на съвременните порцеланови материали са перфектният вариант за осигуряване на безвредна, дълготрайна естетика и комфорт.
Коронките могат да бъдат изработени от метал и керамика или да бъдат изцяло керамични. Съвременните изисквания за биологична поносимост и максимална прецизност налагат изпиляването да е прагово т.е. в основата на зъба се прави праг върху, който ще легне ръба на коронката, за разлика от безпраговото изпиляване, при което коронката навлиза във венеца безконтролно и по този начин дразни меките тъкани и ги възпалява и същевременно създава условия за задържане на храна и бактерии, които допълнително утежняват положението.

Разбира се праговото изпиляване изисква по голяма прецизност както при изпиляването на зъба, така и при вземането на отпечатъка за коронката.
Това е единственият начин за постигане на максимални естетически резултати, запазвайки собствените зъби, без опасения за прояви на вторичен кариес, гингивит, алергии, биметализъм, патогалванизъм или натрапчивото чернеене на венците.
Навременното обличане на зъбите с корони възстановява клиничното здраве и красотата на усмивката!