Инлеи

inlayЗагубата на зъбни тъкани и стени е често срещан дефект, който обичайно се възстановява по директен начин в клиниката – с известните на всеки пломби, свързани с неудобства, както за пациента, така и за неговия стоматолог.

Алтернатива в подобна ситуация са изработените в лабораторни условия керамични или фотокомпозитни инлеи, здрави и красиви, безупречно точни и функционални. Инлеите и овърлеите притежават някои много големи предимства. Те са изключително здрави, биологично поносими и имат много добре полирана повърхност. Така задържат по-малко плака и не дразнят меките тъкани при контакт с тях. С тях може да се възстанови не само функцията, но и естетиката, чрез точно пресъздаване на формата и цвета на зъба. Методът спестява неприятни за пациента усещания, както и много от личното му време, възстановявайки точната анатомична форма и функция на собствените зъби. Осигурява се дълготраен комфорт и надеждност, без риск от лоши странични контакти или проблеми на венците.

Благодарение на здравината на лабораторните порцелани и композити, резултатите са не само естетични, но и изключително дълготрайни!

TqDj4nC6ph5aRJSw04C5ugSrGXEMMjPDИнлеите и овърлеите са обтурации (пломби), които се изработват извън устата на пациента взъботехническа лаборатория. Овърлеят е с по-голям обем от инлея и обикновено обхваща някои от върховете на зъба, цяла стена или цялата дъвкателна повърхност. Тези конструкции могат да бъдат изработени от различни материали – благородни и неблагородни сплави, керамика, цирконий или фотополимер и се отличават с изключителна здравина и дълготрайност в устата на пациента.

Инлеите и овърлеите се използват при :

  • разрушения на зъба (след кариес, фрактура или проведено ендодонтско лечение)
  • в зони където действат големи дъвкателни сили и клинично направените пломби не биха издържали на тези натоварвания
  • труднодостъпни места, които не позволяват да бъдат възстановени адекватно от денталния лекар формата и контактите между зъбите
  • когато имаме по-големи изисквания към естетиката и една керамична или циркониева конструкция би била най-подходящото решение